med böngrodds- och gurksallad, soyamajonnäs och potatis
Här är ett härligt middagstips med hållbart viltkött som får gifta sig med asiatiska smaker som soja lime och koriander. Lika god och lyxig rätt till vardags som att bjuda dina gäster på. I detta receptet görs biffarna med hjortfärs, men den kan med fördel bytas om mot annan färs, som t.ex. vildsvinsfärs som är ett kött som gifter sig väl med de asiatiska smakerna.
4 portioner
Viltfärsbiffar
· 500 g Svenskt Gårdsvilts hjortfärs
· 1 st Gul lök
· 1 st ägg
· 1 dl matlagningsgrädde
· 1 dl ströbröd
· 2 msk japansk soja
· ½ msk Sesamolja
· ½ msk Fisksås
· 1 msk Riven ingefära
· 2 Vitlöksklyftor
· ½ tsk Chili
· Salt
· Peppar
Gör såhär:
1. Blanda ströbröd, matlagningsgrädde och ägg till en smet och ställ åt sidan medan du
2. blandar en dressing i en separat skål med soja, sesamolja, fisksås, ingefära vitlöksklyftor och chili.
3. Finhacka löken och svetta i en stekpanna med rapsolja. Stek på medelhög värme tills löken har blivit ”genomskinlig”, den ska bli mjuk men inte få färg.
4. Blanda ner löken och dressingen i bunken med ströbrödsblandningen.
5. Rör ner Hjortfärsen och blanda till en jämn färssmet.
6. Forma dina biffar och stek sedan på medelhög till hög värme i en stekpanna med olja. Stek biffarna så att de får färg på båda sidor. Lägg sedan över i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 150 grader i ca 10 – 15 minuter.
Servera dina biffar med böngrodds- och gurksalladen, sojamajonnäs och nykokt potatis.
Sojamajonnäs
3 msk Majonnäs av hög kvalité t.ex. hellmans
1 msk japansk soja
Blanda majonnäs och sojan och servera i en skål.
Böngrodds- och gurksallad
· Böngroddar
· Gurka
· Rödlök
Dressing
· 2 msk rapsolja
· 2 tsk Sesamolja
· 1 msk Risvinäger alternativt vittvinsvinäger
· ½ msk Fisksås
· ½ msk japansk soja
· Limejuice från en lime
· 1 msk riven ingefära
· ½ tsk Chiliflakes
1. Skiva gurka och rödlök tunt och lägg på ett fat tillsammans med böngroddarna. Blanda alla ingredienser till dressingen och häll över salladen.