Köttbullar är en klassiker i köket som uppskattas av stora som små. Här är ett recept som flirtar med skogen och som förhöjer de vilda smakerna samtidigt som det det är snabbt och enkelt att laga.
4 portioner
Hjortköttbullar
Ingredienser
Ca 600 g hjortköttbullar (Se recept nedan) eller Svenskt gårdsvilts färdiga hjortköttbullar
1 gul lök skivad
3 dl viltfond, kalvfond eller kycklingbuljong
3 dl grädde
3-4 msk messmör
Salt och svartpeppar
100 g kantareller
2 msk ättika
2 msk socker
4 msk vatten
6-700 g mandelpotatis
Smör och olja till stekning
Ca 100 g frysta tranbär
Hackad persilja som garnityr
Gör såhär:
1. Fräs löken i en kastrull, tillsätt fonden och koka ihop till häften återstår, tillsätt grädde och koka tills såsen tjocknar.
2. Tillsätt messmör och smaka av med salt. Mixa och sila.
3. Stek eller värm köttbullarna och lägg dem i såsen.
4. Koka upp ättika, socker och vatten o slå detta över kantarellerna. Låt svalna.
5. Koka mandelpotatisen försiktigt, med skal på i saltat vatten. Låt kallna och dela eller krossa lätt, stek sedan i olja och smör tills de blir gyllene. Salta och peppra
6. Toppa med tinade tranbär, persilja och kantareller vid servering.
HJORTKÖTTBULLAR
Ingredienser
1 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl vetemjöl
2 msk skånsk senap
1 tsk salt
1 st gul lök
Nymalen vitpeppar, (kan byts ut till svartpeppar)
Smör och olja till stekning
Gör såhär
Svetta löken i smör, lägg den sedan åt sidan för att svalna av något.
Blötlägg ströbrödet i mjölk, låt det stå och dra åt sig vätskan i ca 10 minuter, rör om en gång.
Blanda hjortfärsen med peppar och salt. Knäck i ägget i färsen, rör ihop så att färsen blir homogen.
Tillsätt mjölk- och ströbrödsblandningen, vänd sist i löken och blanda hastigt runt.
Rulla köttbullar i önskad storlek.
Stek köttbullarna runt om i smör och olja på medelhög värme.